Artykuł dotyczył zawartości pestycydów. Greenpeace przedbadał w ostatnim czasie warzywa
i owoce z tradycyjnych gospodarstw i okazało się, że
dopuszczalna zawartość pestycdów była przekroczona w 80% owoców
i ponad 55% warzyw:( Okazało się też, że najbardziej przekroczone
normy mają warzywa i owoce pochodzące z krajów spoza UE (np.
Turcji).
Podczas zakupów powinniśmy
najbardziej uważać na: winogrona, paprykę, gruszki, cukinię i
grejfruty z Turcji oraz sałatę z Belgii, Holandii i Włoch. Miały
one bowiem najbardziej przekroczone normy podczas badań.
Prawie 1/3 przebadanych produktów
Greenpeace uznał jako nienadające się do spożycia z powodu dużej
zawartości pestycydów.
Pod lupę były brane także warzywa i
owoce pochodzące z upraw ekologicznych. Te okazały się wolne od
trucizny i zdecydowanie zdrowsze.
Co robić żeby uniknąć pestycydów?
Po pierwsze najlepiej kupować produkty
pochodzące z upraw ekologicznych. Niestety, o ile w dużych miastach
można już bez większego problemu znaleźć ekologiczne warzywa i
owoce, o tyle w mniejszych miejscowościach to bardzo trudne (wiem to
z własnego doświadczenia...).
Zatem jeśli nie mamy jak kupować bio
produktów, bądź nas na nie najzwyczajniej nie stać, starajmy się
spożywać produkty sezonowe.
Po trzecie zwracajmy uwagę na kraj
pochodzenia.
I po czwarte, myjmy warzywa i owoce
gruntownie. A po umyciu bananów czy pomarańczy myjmy także ręce.
Poprzez mycie udaje się, przynajmniej częściowo, pozbyć
pestycydów. Greenpeace zaleca też, pozbywać się zewnętrznych
liści z sałat. Są one bowiem w największym stopniu nasycone
trucizną.
A na koniec niektóre w miarę
bezpieczne produkty (wg raportu Greenpeace):
banany z Dominikany:) (samo się
zrymowało;)
granaty z Hiszpanii
kiwi z Chile, Grecji i Nowej Zelandii
liczi z Madagaskaru
mango z Pakistanu
śliwki z Niemiec i Hiszpanii
bakłażan z Niemiec
brokuły z Niemiec, Włoch i Hiszpanii
ziemniaki z Niemiec i Izraela
papryka z Niemiec, Izraela i Węgier
szparagi z Niemiec, Grecji, Peru i
Hiszpanii
szpinak z Niemiec i Włoch
cukinia z Niemiec i Holandii
Z polskich produktów badane były
jedynie pieczarki. Opinia: „zalecana ostrożność”.
Chętnie zapoznałabym się z takimi
badaniami przeprowadzonymi w Polsce...
PESTYCYDY - substancje stosowane w rolnictwie przy uprawach do zwalczania organizmów szkodliwych. Ich nadmierne spożywanie może zaburzać gospodarkę hormonalną, osłabiać układ odpornościowy, przyczyniać się do zachorowania na nowotwory oraz przyczyniać się do niepłodności.
Słyszałam, że w Polsce jest duuużo lepiej i dlatego nie mówi się o tym głośno odkąd jesteśmy w Unii. Holandia zażądała podobno specjalistycznych badań obawiając się konkurencji polskiego rolnictwa - wyszło, że mamy najmniej skażone gleby i wodę, więc utajnili. Ale wiem to tylko z ust prof. Naruszewicza, nie widziałam na piśmie :)
OdpowiedzUsuńCzyli jest szansa że możemy jeść warzywa z Polski bez strachu...:)
Usuń