Moja wersja sałatki z ciecierzycy:
3 duże szklanki ugotowanej ciecierzycy (nie polecam używania tej z puszki - jestem wrogiem wszystkiego co pochodzi z puszek)
1 duży ogórek
suszona bazylia lub oregano
pomidory suszone
kapary
sok z cytryny
sól pieprz
Ciecierzycę najlepiej namoczyć na noc. W trakcie moczenia pęcznieje i robi się jej dużo. Mi po namoczeniu wyszły 3 duże szklanki (0,4 l). Nie znalazłam nigdzie informacji w jakiej proporcji w stosunku do wody ją ugotować, więc wlałam "na oko" i co jakiś czas sprawdzałam czy jest ugotowana. Ciecierzyca powinna gotować się ok. 45 min. Można do gotującej się ciecierzycy dodać ziarenka kminku lub kopru.
Po ugotowaniu odcedziłam wodę, dodałam 1 dużego ogórka pokrojonego w kostkę, cały słoiczek pokrojonych pomidorów suszonych, kilka kaparów ze słoika, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz i co najmniej dwie garści pestek ze słonecznika. Całość zalałam ekologiczną oliwą z oliwek i wymieszałam.
Wyszła pyszna przekąska lub danie na upalne letnie dni! Największym zaskoczeniem było dla mnie to, że smakowała mojemu dziecku, które na co dzień trudno przekonać do ogórków. A cieciorkę wprost pokochało mówiąc że to orzeszki:)
Zaintrygowała mnie też informacja że ugotowaną ciecierzycę można też jeść jako deser - z surowym sproszkowanym kakao. Ciekawe jak smakuje?
A teraz trochę informacji o ciecierzycy zwanej tudzież cieciorką:
Pochodzi z zachodniej Azji, gdzie znana jest już od tysięcy lat. Jest istotnym elementem kuchni basenu Morza Śródziemnego, na Bliskim Wschodzie oraz w Afryce Północnej.
Jej właściwości lecznicze znane i wykorzystywane są od setek tysięcy lat:
- łagodzi kaszel i bóle głowy
- pomaga w podrażnieniach górnych dróg oddechowych
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- wzmacnia odporność
- korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci
- pobudza
- zawiera dużą ilość wartościowego białka (świetna dla wegetarian, wegan itp.)
- ma dużo żelaza, potasu, fosforu, błonnika oraz witamin z grupy B
- wspaniale syci na długo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz