czwartek, 21 lutego 2013

Omówienie olejów roślinnych

Olejów roślinnych jest całe mnóstwo - do niedawna nie wiedziałam nawet ile. Pomijam w omówieniu oczywiście te tradycyjne - zajmę się tylko tymi najzdrowszymi.

Ale najpierw co nieco teorii na temat kwasów tłuszczowych...


Kwasy tłuszcze (występują m.in. w olejach) dzielimy na:
  1. nasycone (np. masłowy, palmitynowy, stearynowy, arachidowy)
  2. jednonienasycone (np. oleinowy, krotonowy)
  3. wielonienasycone (np. kwas linolowy, alfa linolenowy, arachidonowy)
Nasycone - to te "najgorsze" dla naszego zdrowia (choć są i tu wyjątki: olej kokosowy - mimo iż zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, liczne badania wykazały jego dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka). 

Występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, ale także i niektórych olejach. Ze względu na swoją budowę najlepiej nadają się do smażenia czy pieczenia. Powinny dostarczać nie więcej niż 7-10% wartości energetyczne diety.

Nasycone kwasy tłuszczowe przyspieszają rozwój miażdżycy w naczyniach tętniczych, powodują rozwój nowotworów (rak gruczołu piersiowego u kobiet, rak okrężnicy i prostaty u mężczyzn).

Nasycone kwasy tłuszczowe krótko i średnio łańcuchowe są ok - łatwo wchłaniają się z przewodu pokarmowego bez udziału żółci i dlatego są idealne do żywienia osób z chorobami jelit, wątroby i trzustki.


Nienasycone kwasy tłuszczowe: dzielą się na jednonienasycone oraz wielonienasycone. 
  • są niezbędne w regulowaniu czynności układu sercowo-naczyniowego
  • są niezbędnymi składnikami błon komórkowych i mitochondrialnych (a zatem nie ma bez nich życia)
  • powodują zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi
  • zapobiegają tworzeniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych (czyli zapobiegają powstawaniu miażdżycy)
  • zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu (rozszerzają naczynia krwionośne)
  • zwiększają siłę skurczu mięsnia sercowego
  • zapewniają zdrową, młodą cerę i ładne włosy
  • wpływają na prawidłowe działanie tarczycy
  • wzmacniają odporność


    JEDNONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE - są to kwasy omega-9. Oleje z tej grupy są bardziej trwałe od olejów wielonienasyconych, dlatego są one nieco bardziej odporne na utlenianie i lepiej znoszą temperaturę niż oleje wielonienasycone. 

    Najbogatszym źródłem kwasu tłuszczowego omega 9 jest oliwa z oliwek. Ponadto występuje on w: oleju arachidowym, orzeszkach ziemnych, migdałach, pistacjach i orzechach laskowych.

    Ich najważniejsza rola to:

    - zapobieganie miażdżycy
    - obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL (nie wpływają na HDL i trójglicerydy)


    WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE - cząsteczki tych olejów są bardzo niestabilne, łatwo się utleniają. Dlatego oleje zawierające dużo WNKT dość szybko się przeterminowują i wymagają specjalnego użycia i przechowywania. Dzielą się na kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE - są to dwa spośród wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowy i alfa-linolenowy. Nie mogą one być syntetyzowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane z pożywieniem. 

Niedobór niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) powoduje:
  • zmiany skórne (egzemy, sucha łuszcząca się skóra, suche włosy, wypadanie włosów, problemy z paznokciami)
  • podatność na infekcje
  • zaburzenia metabolizmu cholesterolu
  • łamliwość naczyń krwionośnych
  • osłabienie kurczliwości mięśnia sercowego
  • problemy z wątrobą
  • powstawanie kamieni żółciowych
  • żylaki
  • bezpłodność
  • zahamowanie wzrostu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz