Ale najpierw co nieco teorii na temat kwasów tłuszczowych...
Kwasy tłuszcze (występują m.in. w
olejach) dzielimy na:
- nasycone (np. masłowy, palmitynowy, stearynowy, arachidowy)
- jednonienasycone (np. oleinowy, krotonowy)
- wielonienasycone (np. kwas linolowy, alfa linolenowy, arachidonowy)
Nasycone - to te "najgorsze" dla naszego zdrowia (choć są i tu wyjątki: olej kokosowy - mimo iż zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, liczne badania wykazały jego dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka).
Występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, ale także i niektórych olejach. Ze względu na swoją budowę najlepiej nadają się do smażenia czy pieczenia. Powinny dostarczać nie więcej niż 7-10% wartości energetyczne diety.
Nasycone kwasy tłuszczowe przyspieszają rozwój miażdżycy w naczyniach tętniczych, powodują rozwój nowotworów (rak gruczołu piersiowego u kobiet, rak okrężnicy i prostaty u mężczyzn).
Nasycone kwasy tłuszczowe krótko i średnio łańcuchowe są ok - łatwo wchłaniają się z przewodu pokarmowego bez udziału żółci i dlatego są idealne do żywienia osób z chorobami jelit, wątroby i trzustki.
Nienasycone kwasy tłuszczowe: dzielą się na jednonienasycone oraz wielonienasycone.
- są niezbędne w regulowaniu czynności układu sercowo-naczyniowego
- są niezbędnymi składnikami błon komórkowych i mitochondrialnych (a zatem nie ma bez nich życia)
- powodują zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi
- zapobiegają tworzeniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych (czyli zapobiegają powstawaniu miażdżycy)
- zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu (rozszerzają naczynia krwionośne)
- zwiększają siłę skurczu mięsnia sercowego
- zapewniają zdrową, młodą cerę i ładne włosy
- wpływają na prawidłowe działanie tarczycy
- wzmacniają odpornośćJEDNONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE - są to kwasy omega-9. Oleje z tej grupy są bardziej trwałe od olejów wielonienasyconych, dlatego są one nieco bardziej odporne na utlenianie i lepiej znoszą temperaturę niż oleje wielonienasycone.Najbogatszym źródłem kwasu tłuszczowego omega 9 jest oliwa z oliwek. Ponadto występuje on w: oleju arachidowym, orzeszkach ziemnych, migdałach, pistacjach i orzechach laskowych.Ich najważniejsza rola to:- zapobieganie miażdżycy- obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL (nie wpływają na HDL i trójglicerydy)WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE - cząsteczki tych olejów są bardzo niestabilne, łatwo się utleniają. Dlatego oleje zawierające dużo WNKT dość szybko się przeterminowują i wymagają specjalnego użycia i przechowywania. Dzielą się na kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE - są to dwa spośród wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowy i alfa-linolenowy. Nie mogą one być syntetyzowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane z pożywieniem.
Niedobór niezbędnych nienasyconych
kwasów tłuszczowych (NNKT) powoduje:
- zmiany skórne (egzemy, sucha łuszcząca się skóra, suche włosy, wypadanie włosów, problemy z paznokciami)
- podatność na infekcje
- zaburzenia metabolizmu cholesterolu
- łamliwość naczyń krwionośnych
- osłabienie kurczliwości mięśnia sercowego
- problemy z wątrobą
- powstawanie kamieni żółciowych
- żylaki
- bezpłodność
- zahamowanie wzrostu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz