Dlaczego maca jest zaliczana do super żywności?
Otóż przede wszystkim jest ona niezwykle wzmacniającą rośliną. Rośnie bardzo wysoko - bo na wysokości 3500 - 4500 m n.p.m. Inkowie używali jej do leczenia przeróżnych chorób i wzmacniania odporności. Jej regularne spożywanie miało zapewnić im zdrowie i długowieczność oraz....... gwarantować siły i chęci do płodzenia potomstwa:)
I rzeczywiście dzisiejsze badania potwierdzają większość cudownych walorów macy. Jest ona bogata w witaminy A,B1,B2,B6,C i E, mikroelementy tj. żelazo, wapń, miedź, cynk, sód, potas, magnez i jod oraz aminokwasy i sterole. Do tego maca jest źródłem białka, węglowodanów i błonnika oraz fitohormonów. Dzięki takiemu składowi regularne spożycie macy pomaga wzmocnić odporność, reguluje pracę hormonów, dostarcza mikro- i makroelementów oraz pomaga w regulacji pracy jelit.
Badania potwierdziły także, że maca faktycznie może pomagać w leczeniu niepłodności u kobiet i mężczyzn. Zawdzięczamy to substancjom, które regulują pracę hormonów, zwiększają produkcję nasienia oraz jego jakość.
Dla niedowiarków - cenna informacja: znaczenie macy doceniła nawet Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).
Macę może spożywać każdy - nie ma żadnych ograniczeń wiekowych.
Kupuje się ją w formie proszku o kolorze szaro-brązowym. Ma piękny słodkawy zapach. Rozrobiona z wodą lub herbatą nie powala smakiem;) Jest dość dziwna - jej zapach jest o wiele przyjemniejszy niż smak. Ale da się ją spokojnie wypić bez dużego wysiłku. Dzieciom można dodać do soku (oczywiście najlepiej zrobionego samemu w domu, bez cukru) - wtedy smak zostanie nieco zniwelowany.